Barbecue voor vegans: hoe pak je dat aan? 

Bij de meeste barbecues komt vaak veel vlees om de hoek kijken. Spareribs, shaslicks, varkenshaas en stukjes kip: het hoort allemaal bij de ouderwetse barbecue. Echter houden steeds meer mensen er een vegetarische of veganistische levensstijl op na. Dat kan dan wel eens lastig zijn voor de liefhebbers van vlees. Hoe zorg je nou dat iedereen tevreden is? In dit artikel lees je wat een goed voedingsadvies is voor de vegan barbecue. 

Het verschil tussen vegetarisch en veganistisch

De overeenkomst tussen vegetariërs en vegans is dat ze allebei geen vlees eten. Een vegan gaat nog net even een stapje verder door helemaal geen dierlijke producten te eten. Vegans drinken geen koeienmelk, eten geen eieren of bijenhoning en dragen zelfs schoenen die niet van leer zijn gemaakt. De beweegredenen die je het meeste hoort is dat ze begaan zijn met de dieren en graag een steentje aan het milieu bijdragen. Bovendien is vlees erg duur en het is niet gezond, zo stellen de vegans. Vlees uit de supermarkt zit vol met slechte hormonen en zout. Dat wil je als mens liever niet in je eigen lichaam krijgen. 

Hoe organiseer je een vegan barbecue? 

Het is dus lastig om een barbecue te organiseren als je met zowel vleeseters als vegans bent, zou je denken. Dat valt allemaal reuze mee. Hoe pak je die vegan barbecue aan?

  • Zorg voor twee verschillende barbecues: je faciliteert een eigen kookplaat voor de vegans, zodat hun eten niet in aanraking komt met de vleesgerechten.
  • Koop vleesvervangers: in de supermarkten zie je nu genoeg vegan producten die makkelijk door kunnen gaan voor vlees. Bij de goede merken proef je niet eens verschil tussen echt vlees en een vervanger. Daar kan iedereen dus van eten.
  • Maak lekkere groentegerechten: met groenten kun je meer dan je denkt. Gegrilde groenten van de barbecue met een beetje olie en zeezout, smaken fantastisch. Daarnaast is het veel gezonder dan een vet stuk vlees. Probeer als vleeseter dus ook je horizon te verbreden. 

Is vegan nou echt zoveel gezonder?

Een veganistisch dieet is zeker een gezonde levensstijl. Omdat je geen vlees meer eet, ga je toch op zoek naar een vervanger. Vegans eten vaak veel meer groenten dan de standaard vleeseter. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ze veel lezen over een gezond en duurzaam dieet. Ook vegans willen alle voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals voldoende eiwitten. Die haal je uit de juiste groenten. 

Hoe kom je als vegan aan eiwitten? 

Deze vraag wordt veel gesteld. Wist je dat groenten ook veel eiwitten bevatten? Spinazie en broccoli staan erom bekend. Voor peulvruchten geldt hetzelfde. Daarom eten sporters veel broccoli. Daarnaast kun je als vegan proteïne poeder bestellen van rijst of erwten. Zo kom je toch aan voldoende eiwitten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *